Schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel, onychomycose) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist.

Hoe ontstaat schimmel aan de nagels?

Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, vaak vindt besmetting plaats in vochtige ruimtes zoals sauna's, zwembaden of douches.
Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong vinden in een schimmelinfectie van de huid die overslaat op de nagelplaat.
 

Mόet schimmelnagel worden behandeld?
In de meeste gevallen hoeven schimmelnagels niet behandeld te worden omdat ze medisch gezien weinig kwaad kunnen. Maar omdat het er toch vaak onfris en lelijk uit kan zien willen we er graag wat aan laten doen.

 Hoe wordt kalknagel behandeld?
Bij een schimmelinfectie groeien de schimmeldraden door de gehele dikte van de nagelplaat. Lokale antischimmel medicijnen in crèmevorm zullen daarom onvoldoende tegen schimmelnagels werken. De werkzame stof in de crème dringt namelijk onvoldoende door in de nagelplaat,

Wat kan de pedicure voor u doen?

De pedicure kan uw nagels dunner fraisen en vervolgens wordt een behandeltrajcet gestart. Ook is het mogelijk om de nagels (tijdens de behandeling te verfraaien met gellak,Schimmelnagels kun je ook behandelen met een schimmeldodend medicijn. Er kan gekozen worden tussen terbinafine tabletten en itraconazol capsules. Om de schimmel effectief te bestrijden is vaak wel een behandeling van enkele maanden nodig. 


Wat zijn de vooruitzichten?

Wanneer de behandeling goed is uitgevoerd zal aan de basis van de nagel een gezonde, schimmelvrije nagel te voorschijn komen. Aangezien de nagels aan de voeten slechts met een snelheid van ongeveer 1,5 mm per maand groeien duurt het soms wel een heel jaar voordat het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid is.