Mijn specialisaties

Als gediplomeerd pedicure heb ik mij gespecialiseerd in verschillende technieken. Zo blijf ik d.m.v. workshops, cursussen en andere bijscholing altijd op de hoogte van nieuwe technieken.Hieronder een aantal specialisaties

Diabetische voet

Mensen die lijden aan suikerziekte (diabetes mellitus) krijgen vaak last van complicaties, waaronder problemen met de gezondheid van hun voeten.

De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar, de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen, ook het gevoel kan verminderen of uitvallen waardoor wondjes of makkelijk gemaakt kunnen worden zonder dat men dit voelt. Dit kan grote gevolgen hebben.

Het voorkomen van voetproblemen is één van de belangrijkste taken van de pedicure. Uw voeten worden jaarlijks gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur. Indien nodig, verwijs ik u door naar een arts of podotherapeut.

Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Nagelreparatie

Nagelreparatie is een techniek waarbij afgebroken, gescheurde nagels, stootnagels of weggeknipte nagelhoeken kunnen worden gerepareerd en gecorrigeerd met gel. In sommige gevallen kan een kunstnagel er ook voor zorgen dat een nagel niet kan ingroeien

Ook kan een gelnagel geplaatst worden om schimmelnagels of vergeelde nagels te verfraaien.

Reumatische voet

Voor iemand met reumatische klachten is het belangrijk om naar een pedicure te gaan die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik zorgen voor drukverlichting bij knobbels en goede adviezen geven over materialen en hulpmiddelen.

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, ‘slijtage’ in de gewrichten en standsveranderingen.Als gevolg van deze complicaties, heeft meer dan 80% van de reumapatiënten last van ongewenste eelt- en likdoornvorming.Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen.Uw voeten worden regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur.Indien nodig, verwijs ik u door naar een arts of podotherapeut.

In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van (een deel van) de behandelingskosten.

Verwaarloosde voet

De betekenis van verwaarloosde voeten is: voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/of behandeling.

Verwaarlozing kan zich uiten in diverse vormen en gradaties.Typische verschijnselen zijn eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, schimmelinfecties en ramshoornnagels.

Door uw voeten regelamatig te laten verzorgen door uw pedicure wordt er weer een basis wordt gelegd naar een gezonde en verzorgde voet

Spastische voet

Vaak ontstaat door spasticiteit een spitsvoetstand, waarbij de voet naar binnen
gekanteld wordt en daardoor een sterke varusstand aanneemt.

Het kenmerk bij de spastische voet is vaak een primaire voorvoetplaatsing en daardoor een verstoorde, vaak omgekeerde, afwikkeling.

De behandeling van de spastische voet is erop gericht om het algemeen dagelijks leven te verbeteren. Eeltvorming of likdoorns ontstaan door platselijke druk of wrijving kunnen goed worden behandeld.

 

Anti druk techniek

Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk drukvrij gelegd worden zoals bij:

 • eeltvorming
 • likdoorns
 • ingroeiende nagels
 • hielspoor
 • hallux valgus (hier onstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen)
 • Drukplekken kunnen pijn veroorzaken door bijvoorbeeld een ontsteking van binnenuit of pijn die van buitenaf veroorzaakt wordt ontstaat vaak door de schoenen.

Er kunnen verschillende middelen gebruikt worden om pijnlijke plekken te verlichten, zoals onder andere door het gebruik van vilt, fleecyweb of foam.
Hiermee ontlast men de pijnlijke plek waardoor de plek rust krijgt en beter kan herstellen.

Antidruk-techniek is een tijdelijke oplossing, bij eventueel aanhoudende klachten kunt u worden doorverwezen naar een ats of podotherapeut.

Orthesiologie

Een orhese wordt gemaakt om bestaande teenafwijkingen die voor complicaties zorgen te regulieren en pijnplekken te ontlasten. De behandeling is gericht op het behouden of verbeteren van de beweeglijkheid van de tenen.

Om verschillende redenen kan een orthese toegepast worden zoals bij:

 • Drukontlasting bij een hamerteen of klauwteen
 • Likdoornvorming op de tenen of op de teenkopjes
 • Bescherming van de knok bij de grote teen
 • Een weke likdoorn tussen de tenen
 • Hallux valgus (is een vaak pijnlijk scheef staan van de grote teen richting de kleine tenen)

Een siliconen orthese wordt bij risicovoeten uitsluitend gemaakt na doorverwijzing van de arts. Er zijn vaak te veel belastende risico's voor het toepassen van deze techniek.

De orthesetechniek is in de proffesionele voetverzorgingspraktijk een aanvulling voor de medisch pedicure.

Nagelbeugeltechniek

Met een nagelbeugel kunnen pijnlijke nagelvormen worden verbeterd en begeleid door middel van heveling. Het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. Nagelbeugeltechniek kan bijvoorbeeld toegepast worden bij ingroeiende nagels.

De beugel wordt op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden en om zo de druk te verminderen. De duur van deze therapie is afhankelijk van het herstel van de nagelplaat, de controle geschiedt om de zes weken

Voetwratten

Voetwratten zijn wratten die groeien op de onderzijde van de voet.  Het komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Normaliter zijn wratten verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. Voetwratten zijn platter als gevolg van de druk op de voetzool door het lichaamsgewicht en worden in de dikke huid van de voetzolen gedrukt. Soms is er een enkele wrat die pijnlijk is en in de diepte groeit, de doornwrat en soms zijn er vele kleine wratten die zich oppervlakkig uitbreiden, de mozaikwrat.

Hoe krijg je voetwratten?

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt de wratten op de voetzolen. HPV is de meest voorkomende type huid infectie. Het wordt vaak opgelopen op besmette natte vloeren in zwembaden, kleedkamers, sauna's en douches.

Hoe zien voetwratten eruit?

Voetwratten zijn te herkennen aan de volgende tekenen en symptomen:

 • ze kunnen  sponsachtig, dik en/of schilferig uitzien.
 • onbehandelde voetwratten zijn vaak pijnlijk;
 • ze zijn dikwijls groter dan gewone wratten;
 • ze zijn vaak plat.
 • ze zitten vaak onder drukpunten, of loopvlakken zoals de hiel of de bal van de voet;
 • in de voetwrat zijn vaak kleine zwarte stipjes zichtbaar wat veroorzaakt wordt door een bloeding in de wrat door de druk die erop wordt uitgeoefend.